Siirry sisältöön
Kestävä matkailu

Kierrätystä kautta aikojen

Vehkaniemessä on kautta vuosisatojen harjoitettu kierrätystä, kompostointia ja omavaraisuutta. Aikoinaan täällä on kaikki otettu talteen ja hyödynnetty. Pula-ajoista muistuttavat esille ripustetut matot, jotka on tehty hevosen tai lehmän karvoista! Rakentamisessa monet hirsikehikot voivat olla jo aikoinaan useaan kertaan puretut, merkatut ja uudelleen hyödynnetyt.

Ekologisuus

Olemme valinneet ekologiset energia- ja jäteratkaisut aurinkopaneleineen ja mm. erottelevine, kompostoivine ekovessoineen. Tarjoiluissa suosimme lähi- ja luomuruokaa. Vuodevaatteissa on saatavilla kotimaiset luomupuuvillaiset vaihtoehdot, suosimme suomalaista designia. Rakennusmateriaalit ovat pääosin omasta metsästä, puusepän valikoimista runkopuista, omin käsin kaadettuja, itse sahuutettua ja pitkään kuivatettua materiaalia. Tarvittu lisäostopuu on enimmäkseen lämpökäsiteltyä puuta tai lehtikuusta. Tervattuja päreitäkin.

Aitous

Kaikki kudonnaiset ovat talon omia perinnetekstiilejä, onhan päärakennuksen tuvassakin talon entisen edellisen emännän, Anna Vehkaniemen, omin käsin kasvatetuista pellavista kutomansa verhot. Vanhan Väentuvan puolella on hänen muistokseen esillä kutomiaan ryijyjä sekä suvun vanhoja muita kudonnaisia. Niin naisten kuin miesten käden ja menneen elämän jäljet ovat täällä kaikkialla nähtävissä, näillä seinillä, näillä poluilla, näillä pelloilla, näillä rannoilla.