Siirry sisältöön
Talonpoikaisen rakentamisen kunniakilpi

Kunniakilpi

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on myöntänyt Vehkaniemen tilalle perinteisen rakentamisen kunniakilven. Kunniakilpi on kiitos ja kunnianosoitus sukupolvia kestäneestä omaehtoisesta työstä, jolla tilan vanhaa rakennuskantaa on säilytetty ja pidetty kunnossa. Kunniakilven myöntämisen edellytyksenä on, että kohteen alkuperäisyys on olennaisilta osiltaan säilytetty ja kohde on sijaintipaikallaan kunniaksi talonpoikaiselle rakennusperinteelle.

Myöntöperusteet

Kilpeä haki Vehkaniemelle Pohjaslahti-seura tunnustuksena jo aiempien sukupolvien harjoittamasta pitkäjännitteisestä kotiseututyöstä. Vehkaniemen pihapiiriin kuuluu useita rakennuksia, pääosin 1840-luvun alusta, osin 1700-luvulta, ollen kokonaisuutenaan suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. 'Pihapiiriä ei ole pilattu tyyliin sopimattomalla uudisrakentamisella. Muutostyöt maaseutumatkailukäyttöön on tehty hienovaraisesti ja menneen elämän jälkiä mitenkään peittelemättä.' Pisteenä iin päälle, rannan uudisrakennuskohteet on toteutettu vuosisataisista, talon historiaan liittyvistä ikivanhoista hirsistä, ripauksella modernia arkkitehtuuria.

Juhlatilaisuus

Kunniakilven naulaustilaisuus pidettiin la 29.7.203. Tilaisuuden juhlistamiseksi järjestettiin valtaisan menestyksen saanut tenorilaulukonsertti, jossa tenorit Juhana Suninen ja Allan Raffaele esittivät napolilaisia ja muita tenorilaulumusiikin helmiä. Talonpoikaiskulttuurisäätiön perinteisen rakentamisen kunniakilpiraadin puheenjohtaja Raija Seppänen esitteli säätiön toimintaa. Mänttä-Vilppulan kaupungin puolesta kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen lahjoitti Vehkaniemen tilalle kauniin rhododendrumin kiitoksena paikallisen raennuskannan vaalimisesta.